Hoe kies je sfeerbeelden voor een moodboard?

Tijdens de opleiding hebben we behoorlijk wat moodboards gemaakt, zowel voor de module trend, kleur en moodboarding zelf. Eerder schreef ik al een blog dat het leven van een interieur student zwaar is door de vele tijdschriften die ik naar de lessen meezeulde.

We hebben inderdaad veel sfeerbeelden uit tijdschriften gehaald en dan vooral uit niet interieur gerelateerde bladen. Echter voor enkele huiswerkopdrachten die ik thuis moest maken zocht ik ook online. Ik neem je mee in de voors en tegens;

Hardcopy ~ grootste voordeel is dat je kleuren goed overkomen en als je er kleurenstalen bij moet zoeken dat je dit goed kan matchen op papier. Het nadeel van digitaal is het verschil tussen het beeld op scherm en je print. Een nadeel voor hardcopy is dat er regelmatig door mooi beeld tekst staat en ik persoonlijk vind dat storend.

Digitaal ~ grootste voordeel is dat je oneindig veel keuzes hebt en meer gericht kan zoeken. Ik zocht veel op Pinterest of Unsplash. Tip voor het zoeken; gebruik in de zoekomschrijving aesthetics. Dus bijvoorbeeld, light blue aesthetics, food aesthetics, mini cooper aesthetics….

Printer aan huis 

Voor de studie moet je alles hardcopy meenemen dus als je digitaal zoekt heb je een printer nodig. Ik hoorde vlak voor mijn opleiding dat ik was geselecteerd voor de word of mouth campagne van HP. Super om in Coronatijd een printer thuis te testen.  Ik vond het echt een uitkomst en de printer wordt zeer regelmatig gebruikt en het beeld is van goede kwaliteit. # nospon, maar super blij mee!

Er is 1 onhandigheid van digitaal die ik ook nog met je wil delen. Het is lastig inschatten hoe groot iets op scherm er iets uit ziet vs het formaat wat uit de printer komt. Dus voor een collage moest ik regelmatig het beeld opnieuw printen ivm de verhoudingen in het totaal beeld. Dit geldt ook soms voor hardcopy dat ik vaak op zoek ging naar paginavullende foto’s en dat het soms passen en meten in de verhouding wordt hoe je het weer geeft.

Voor elk doeleinde een andere keuze

Ik deel mijn ervaring in combinatie met de NIA opleiding maar zo heb ik voor deze website ook een moodboard gemaakt en dat heb ik lekker digitaal gedaan. Avondje Pinteresten en mooie beelden zoeken en dit vervolgens in een moodboard gieten. Omdat ik het ook digitaal ga gebruiken is dit totally fine.

Stel je maakt als interieurstylist een moodboard en kleuradvies is het aan te raden wel op basis van echte kleurstalen de opdracht door te spreken. Zelfs om er fysiek akkoord op te krijgen! Nu is elke muur uiteindelijk over te schilderen maar je wilt niet dat er een verschil in verwachting van kleur zit.

Ik heb echt stapels tijdschriften door gebladerd en dezelfde wel 5 keer van voor naar achter. Nu met de kennis die ik heb kijk ik nog steeds anders naar tijdschriften. Mooi beeld valt me beter op en ik denk nog vaak….. oe deze zou tof zijn voor de opdracht van de module kleur. Als stylist is het ook niet gek om een archief van mooie beelden aan te leggen voor dat ene moment en die ene vraag ….. You never know.