Magazine

Welke tijdschriften heb je nodig voor de studie interieurstyling?

Zodra je tegen vrienden en familie vertelt dat je een interieuropleiding gaat doen, krijg je van iedereen woontijdschriften toegestopt. Zelf had ik ook al een behoorlijke stapel VT Wonen en Ariadne at Home gespaard. Ik had ook nog een paar specialere bij de boekhandel gescored over bijvoorbeeld Scandinavisch design (love it!).

Vol goede zin begon ik aan de opleiding Ik startte met de module Trends. Al bij les 1 werd duidelijk dat je eigenlijk alles behalve woonmagazines nodig hebt, maar juist andere tijdschriften met inspirerende beelden. Je kan denken aan een gaaf mode beeld van een fashionshoot, of gestyleerde producten mooi gefotografeerd of juist landschap of een close-up van een make-up look. Zelfs een opgemaakt bord of taartschaal kan inspiratie bieden qua vorm, kleur of compositie. 

In fase 1 blader je heel wat af, althans dat is mijn gevoel maar ik vond het super leuk. Voor de module trend en kleur heb ik veel gebladerd en vooral opzoek naar mooie sfeerbeelden, mooie kleurencombi’s etc. Alles wat een gevoel of trend weergeeft. Ook in woonmagazines kunnen mooie beelden staan don’t get me wrong, maar het meeste heb ik uit andere type tijdschriften gehaald.

Mijn ervaring was dat in de woonbladen veel mooie interieurbeelden stonden maar niet inspiratiebeeld. Dit vond ik eerder in bladen als Vogue, Jan Magazine, ELLE (fashion/make-up), Delicious (food) of National Geographic (landschap maar denk ook aan prachtige traditionele kledij of portretten van inheemse stammen). 

Ik houd van een goede voorbereiding dus naast dat ik zelf al wat tijdschriften had bewaard was ik ook nog op pad geweest om magazines te halen bij de woonboulevard (Eijerkamp). Dit viel mij echt tegen, wellicht ook door Corona of gewoon niet meer van deze tijd. En de brochures die ze hadden waren heel product georienteerd en haden weinig sfeerbeeld. De grotere boekhandels hebben een uitgebreid (internationaal) assortiment dus ik had hier ook nog wat bijzondere tijdschriften gehaald. Maar dat kan al snel in de kosten lopen. Ik vond het leuk en ik wilde gewoon genoeg keuze hebben. 

Tijdens de lessen merk je dat iedereen een andere aanpak had en je ook prima kon wisselen. Hierbij mijn tips hoe je aan gevarieerde tijdschriften voor je interieur studie kan komen;

  • bekenden – vraag vrienden, familie of je buurvrouw of ze hun tijdschriften willen bewaren
  • marktplaats – hier vind je nog wel eens oude collecties die men aanbiedt
  • abonneren op de leesmap – dan krijg je een gevarieerd aanbod
  • lokale koffietentje of de kapper- misschien wel de slimste tip, vraag eens of je wat tijdschriften mee mag nemen of ruilen tegen een aantal die jij nog over hebt.
  • Bibliotheek – wil ook nog wel eens hun oude tijdschriften aanbieden
  • Kringloop – ook hier heb je kans om tegen zowel tijdschriften als een mooi boek met platen of fotografie te lopen

Je kan dan denken “maar niet alles is dan van nu” maar voor een concept of moodboard kan ook een fashion shoot van 3 jaar terug precies de kleuren bevatten die jij nu graag wilt weergeven. Dus dat het niet de nieuwste exemplaren zijn maakt in mijn optiek niets uit.

Een favoriet tijdschrift wat dan juist wel woongerelateerd is maar prachtige styling en sfeerbeelden heeft is Bolia. Ook online hebben ze een lookbook en werkelijk prachtige (natuur) beelden, heel sereen en precies de sfeer waar ik van houd. Ik heb ooit in Utrecht bij de winkel een magazine meegenomen en daar veel plezier van gehad voor de studie, daarnaast ook echt prachtige meubels!